A gulyásleves igen laktató, ebben az időben pedig majdnem elég is ebédre. Nekem mondjuk pont elég, de a családom szeret nagyokat és tartalmasakat enni, ezért kell utána valami. Gondolom a palacsinta jut mindenkinek eszébe elsőre, de én amellett nem vagyok hajlandó állni ilyenkor… (Az vesse rám az első követ, aki szívesen sütöget ebben a melegben)
Szerencsés helyzetben vagyok, hisz van egy nyári konyhám, ahol nyugodtan befűthetek, nem zavar senkit és könnyen rálátok a gyerekre, ahogy az udvaron játszik. Ezért egy jó kis sütivel készültem.
A gulyáslevest úgy szoktam készíteni, hogy kuktában odateszek egy jó adag pörköltöt, és amíg az elkészül, addig megpucolom a zöldségeket. A zeller most új volt, ezért a levelét hajtottam bele, amit fővés után kivettem. Én teszek bele gyökeret, sárgarépát, karalábét, krumplit. Amikor 15′ fővés után kinyílik a kukta, kiszedek egy adagot leveses lábosba a pöriből, a többit lefagyasztom. Jól megköményezem a pörit, beleteszem a zöldségeket és együtt főzöm. Mikor szaggattam a nokedlit, kiszedtem már a zellert, hogy ne zavarjon és kész.
Közben szóltam Pupikámnak, hogy jöjjön, mert készítjük a sütit! Én bevonom a munkába, nem mondom, hogy így könnyebb, de mindenképpen szeretem bevonni, hogy tudja/szokja, hogy mindenért meg kell dolgozni. Imád segíteni, én meg imádom, mikor segít és jobb ízzel eszik így Ő is, az elkészített ételből.
A süti egy bögrés recept, de nálunk olyan sikere van, hogy almaszezonban szinte csak ezt kell sütnöm…
Hozzávalók
- 5-6 db alma
- 1 bögre cukor
- 1,5 bögre rétesliszt
- 3/4 bögre olaj
- 3 tojás
- 1 evőkanál fahéj
- 1 citrom lereszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 10-15 dkg durvára vágott dió a tetejére
Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk, kb. centis kockákra vágjuk, kevés citromlével meglocsoljuk, félretesszük. A tojásokat a cukorral jól kikeverjük, majd adagokban az olajat is hozzákeverjük a citromhéjjal. A fahéjjal és szódabikarbónával elkevert lisztet is hozzákeverjük, majd legvégén az almákat beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe terítjük, a diódarabokkal megszórjuk, és előmelegített 190 fokos sütőben 40 percig sütjük. A kisült tésztát porcukorral megszórjuk.
Ezt a receptet anno a Mindmegettén találtam, és annyit módosítottam rajta, hogy a lereszelt citrom levével locsolom meg az almákat, de talán az eredeti recept is így értette.
Ez egy nagy tepsi lesz, de hamar elfogy, nem ajánlom a fél adagot, mert kezdheted előről… 🙂
Ha tetszik a blogom, kövesd a FaceBook oldalamat is!
Kommentek