Mi még soha nem főztünk be almát lekvárnak. Mindig kompót lett belőle, de most kértem Dédit, hogy próbáljuk ki!
A kis almafáról valamiért potyog az alma, azt szépen összeszedtük, Dédi megpucolta és odatette főni.
Kevés lével, jól átpuhítottuk. Két lábosba fért, de később összeöntöttem egy nagyba.
Amikor szépen megpuhult, akkor összeturmixoltam és próbáltuk lemérni mérlegen, de nem ment… Mindegy is, mert a cukrozás miatt kellett volna, de így ízlelés után cukroztuk. Jobban mondva én összeöntöttem az összeturmixolt almát egy nagyobb edénybe és borítottam bele 1 kg cukrot. Bár kilónként írt 800-1000 grammot és ez az adag volt 5 kg, sokalltam még ezt az 1 kilót is (ízre), biztos az sem mindegy, milyen az alama… A turmixolt cukros masszát vissza kell tenni főni.
Aztán gondoltam, ha már édes, teszek bele citromot. Majd attól megsavanyodik. Hozzáfacsartam egy fél citrom levét és egy felet beleszeletve hozzákevertem.
Aztán jött az isteni szikra, mennyei lenne egy kis mentával bolondítani! Gyorsan szaladtam a kert végébe, szedtem egy adagot, megmostam és aprítottam. Ezt is ízlés szerint adtam hozzá, a maradékot limonádéhoz kevertem!
Végül került bele 2 kávés kanál nátrium-benzonát és üvegekbe szedte Dédi. Az üvegek száját mindig megkeni még egy kis nátrium-benzonáttal és száraz dunsztba tettük őket.
Már alig várom, hogy megbontsam az első üveggel, mert biztosan isteni lesz jól lehűtve!
A Kiskertem blogomon közlök egyéb lekvár és befőzős recepteket is!
Ezenfajta dolgokba nagyon ajánlom a frissen reszelt gyömbért,a világ legjob fűszerét.Meg mindenételbe!